Öleld meg!

Amíg még pici, önkéntelenül is sokat ölelgetjük, puszilgatjuk, karunkban tartjuk gyermekünk. Ahogy egyre nagyobbak lesznek, már ők sem annyira bújósak, függetlenednek, hát még ha kamaszokról van szó.

Megölelted ma már a gyermeked? Tedd az ölelést a napi események részévé!

Arról, hogy a kisbabáknak szüksége van a testközelségre, már biztosan hallottál. A babamasszázs jótékony hatásait is lehet, hogy ismered. Egyre több kutatás számol be arról, hogy a picik fejlődésében elengedhetetlen az érintés: hatására olyan vegyületek keletkeznek a babák agyában, amelyek segítik növekedésüket, fejlődésüket. Ezek a babák hamarabb érik el a mozgásfejlődés mérföldköveit (például hamarabb másznak, járnak), és hamarabb beszélnek. Az érintés a mentális fejlődésre is jó hatással van: hatására javul az emlékezet, könnyebb az új ismeretek tanulása és a problémamegoldás is.

Az ölelés nem csak a piciknek segít. Ha totyogósod, ovisod hisztizik, rosszkedvű, akkor nyugtató lehet számára, ha odabújhat hozzád. Jay Gordon orvos szerint, aki az érintés és az intelligencia összefüggéseit is vizsgálta, azok a gyerekek, akiket iskola előtt a szülei mindig megölelnek, okosabbak, mint azok, akiket nem.

Az ölelésnek, testkontaktusnak az érzelmekre is hatása van. Az ölelés segít, hogy gyermeked egyszerűen jól érezze magát. A rendszeresen megölelt gyerekek kommunikatívabbak, nyitottabbak, mint azok a társaik, akik nem kerülhetnek elegendő testkontaktusba szüleikkel. Egyes kutatók azon a véleményen vannak, hogy az érintés hiánya egészen a bűnözésig vezethet.

Az ölelés tehát a szeretet, nagyrabecsülés és elismerés kifejezése a gyermek számára. Ha gyakran megöleled gyermeked, biztonságban érezheti magát, és minden bizonnyal arra is hatással lehetsz, hogy ő hogyan látja magát és a szüleivel való kapcsolatát. Az ölelés kiváló lezárása vagy indítása lehet egy-egy napnak.

Megölelted ma már? :)


www.okosbaba.hu

0 megjegyzés: