Nem nevelés = nemtörődömség?

Nap mint nap szembesülök olyan helyzetekkel,amikor egy gyermek hisztizik,nyafog,üti a másik gyereket,kirántja a játékot a másik kezéből,pedig neki pont olyanja van és a legborzasztóbb,hogy az anya nem szól semmit,mintha nem látná,vagy nem akarja látni. Mindent szabad a gyermekének,nem baj ha a másik szenvedi kárát és még hangoztatja,hogy jól teszi,talpraesett a csemetéje!!
Hihetetlen élményekben volt részem! Már majdnem a gyermekem kapott a nagyobbiktól és még akkor sem szólt rá senki! Csak néztem és gondolkoztam,hogy az az anya (?) neveli egyáltalán a gyermekét? Fegyelmezi? Oktatja? Tanitja?
Nem úgy nézett ki! Milyen anya az ilyen? Miért vállalt gyermeket? Vagy úgy gondolta,hogy felnő mellette mint a macska kölykei,habár még az állat is megfogja gyengéden fogaival a kölykét és visszaviszi a biztonságos alomba,ahol szeretettel gondoskodik róla,nem hangoztatja a gyermek előtt,hogy jól van fiam,csak igy tovább,ügyes voltál,nem hagytad magad!?
Álljon meg a menet! Erról szól a mai világ? Légy rámenős és minden a tiéd lesz és mindenki behódol neked?!
Emellett még ott van az,hogy nagyon sokan számba sem veszik,hogy a gyereke hisztizik,azonnal odaadnak neki bármit,hogy hallgasson,nem baj,ha súlyos sebet ejthet saját magán és társán,hadd vegye,csend van addig!Nem is próbálja elmagyarázni,hogy esetleg az káros lehet számára,pedig lehet a gyerek hamarabb megértené,mint gondolná!
Láttam olyan 2 éves gyermeket,aki a koszor felmosóvizet meritgette és iszogatta,s mikor szóltam a szüleinek,hogy hóhahó,az apja rávágta:
-"Te is ittál kicsi korodban!"-és tovább folytatta a dolgát.
Vagy,olyasmit kért a mi otthonunkban,ami egyértelmű volt,hogy nem adhatom oda,mert NEM LEHET,NEM NEKI VALÓ.Erre vagy 20-szor elismételte a kérését könyörögve és még az anyja nézett rám szótlanul,hogy de miért nem adom?Ő felnőtt létére sem értette meg,hogy vannak dolgok,amikkel nem lehet játszani!És a gyerek tovább hisztizett.
Sajnálom az ilyen szülőket!Ugyanez a gyermek 6 évesen már lehülyézte anyját,szemberöhögte,mikor az valamiért felelősségre vonta,mert már hatástalan volt rá!
De mi lesz 15 évesen?Leszúrja egy késsel,ha nem ad pénzt valami kedvtelésére?Vagy ellopja a félretett pénzt az apjától,hogy megvehesse amit akar??


Nem azt állitom,hogy az én gyermekem tökéletes,sőt,talán még többet kéne terelgetni a jó útra,mert abból sosem elég,de nálunk a nem az NEM,és amit nem szabad,az NEM SZABAD,és soha nem azt mondom neki,hogy:
- "Ha nem eszed meg az ennivalót,nem viszlek a játszótérre!! ",hanem azt:
-"Ha megettük az ennivalót,Anya elvisz a játszótérre,a gyerekekhez,stb."
És ha esetleg nem eszi meg,mert igenis ő most nem éhes,akkor nem büntetem meg miatta,hiszen nem nyomhatom le a torkán erőszakkal,majd eszik játszóterezés után.

folyt.köv.

7 megjegyzés:

Eszti írta...

Teljesen egyetértek. És kétségbeejtőnek találom, hogy éppen azon szülők gyerekei szenvednek a helytelenül nevelt csemeték atrocitásaitól és fizikális inzultusaitól, akik egyébként erőszakmentességet és helyes hozzáállást nevelnek a gyerekeikbe.
Sajnos mi is nem egyszer tapasztaltuk, hogy a békés gyerekeinket más kisgyerek bántotta, és a szülő végignézte ezt, vagy szóbeli helytelenítés után SEMMIT sem tett a helyzet megakadályozására. Na, ez a téma nagyon kinyitja a bicskát a zsebemben...

Cicólány írta...

Na megnyugodtam,hogy minden normális szülő igy van ezzel(mint te,Eszti).
Hihetetlen milyen neveletlen gyerekek és SZÜLŐK vannak!!!Szerintem ők sem voltak nevelve annak idején!

Kiddy írta...

Szia!

Köszi, hogy benéztél hozzám és azt is, hogy linkeltél. Mindjárt én is megteszem. Aztán este meg elolvaslak tövirül hegyire! =)

Cicolány írta...

Isten hozott nálam Kiddy!!

Kiddy írta...

Ez a festékes kép... A hideg ráz! És ilyenkor elhatározom, hogy nekem aztán sosem kell gyerek. Aztán bezárom a képet és elfelejtem az ilyen gondolatokat. Anyum mindig azt mondta, hogy szeretné megérni azt, hogy legyen egy szem gyerekem, aki csak annyira rossz, mint én. Kíváncsi, hogyan oldanám meg a nevelését... =)

Cicólány írta...

Kiddy,ne rázzon ki a hideg,mert az én gyermekem pont az ellentéte az ilyen gyermekeknek:nagyon nyugis és jó gyerek,nem hiszem,hogy valaha ilyesmit tenne.
Mi az esélye,hogy a tiéd ilyen legyen?? :-)

Eszti írta...

A gyerekedet te neveled majd vagy így vagy úgy. Ha nem szeretnéd, hogy romboljon és pusztítson a lakásban meg az emberek között, mint a cunami, akkor helyes viselkedésre kell nevelni. Erre bármelyik szülő képes lehet, amelyik utánaolvas a témának, és megvalósítja, amit helyesnek tart belőle.

Egyetlen babának sincsen rosszcsontság génje. A szülők nevelnek rossz jellemvonásokat a gyerekükbe, azzal, hogy szabadjára engedik a lurkót, vagy egyenesen bátorítják a káros megnyilvánulásokat. Szóval, Kiddy, ne parálj: a gyerekedet képes leszel megnevelni, ha ezt fontosnak tartod.:)